Bezoek gratis het keizerlijk paleis in Tokio

Het Japanse keizerlijke paleis in het centrum van Tokio is sinds 1868 de officiële thuisbasis voor keizers; bezoekers kunnen het van dichtbij meemaken tijdens een gratis rondleiding.

Het keizerlijk paleis staat op de plaats van Edo Castle (sinds 1457), een symbool van de Japanse geschiedenis en de machtszetel van het Tokugawa-shogunaat tijdens de Edo-periode (1603-1868).

Kikyo-mon-poort bij het keizerlijk paleis
De tour begint bij de Kikyo-mon-poort.

Toen keizer Meiji in 1868 de hoofdstad van Kyoto naar Tokio verplaatste, veranderde het kasteel in het keizerlijk paleis, de residentie van de Japanse keizerlijke familie.

Het is een bewijs van de blijvende monarchie van Japan, een van de oudste ter wereld, en vertegenwoordigt de culturele en historische continuïteit van de natie te midden van snelle modernisering en verandering.

In dit artikel deel ik mijn ervaring met het gratis bezoeken van het keizerlijk paleis tijdens mijn tweede reis naar Tokio en hoe jij hetzelfde kunt doen.

Rondleiding door het keizerlijk paleis

Dave en Kel bij de Kikyo-mon-poort tijdens een gratis rondleiding door het keizerlijk paleis in Tokio, JapanDave en Kel bij de Kikyo-mon-poort tijdens een gratis rondleiding door het keizerlijk paleis in Tokio, Japan
Dave en Kel bij de Kikyo-mon-poort

Kel en ik ontbijten vroeg in het Hilton Tokyo voordat we naar het treinstation Shinjuku lopen voor de rit naar Tokyo Station, een paar blokken ten oosten van het keizerlijk paleis.

Ik wilde dat Kel het indrukwekkende metrosysteem van Tokio minstens één keer zou ervaren tijdens ons korte verblijf op weg van Vietnam naar Texas.

Het keizerlijk paleis, met zijn grachten en tuinen, beslaat maar liefst 280 hectare in het centrum van de stad Chiyoda, een wijk in het midden van Tokio.

We kwamen om 9.00 uur aan op de parkeerplaats buiten de Kikyo-mon-poort en ontvingen een genummerd ticket (#56) voor de gratis rondleiding van die ochtend.

Vanwege werkschema’s was die ochtend onze enige gelegenheid om samen het paleisterrein te zien. Omdat we geen idee hadden van de vraag naar deze gratis rondleidingen, waren we dankbaar dat we er vroeg genoeg waren.

Om 9.30 uur begon het personeel de kaartjes op te halen en begon de gratis rondleiding van 90 minuten door het keizerlijk paleis nabij de Oostelijke Tuinen met een wandeling over de eerste van verschillende bruggen en door de Kikyo-mon-poort.

De grote stenen muren van de poort en binnen het paleisterrein deden ons denken aan de Inca-muren van Machu Picchu.

Fujimi-yagura

Fujimi-yaguraFujimi-yagura
Fujimi-yagura

De Fujimi-yagura, ook wel bekend als de “Mt. Fuji-uitkijktoren”, is een van de weinige overgebleven wachttorens van het oorspronkelijke Edo-kasteel, dat nu deel uitmaakt van het keizerlijke paleiscomplex van Tokio.

Deze toren van drie verdiepingen heeft een aanzienlijke historische en architectonische waarde. Het is strategisch gelegen in de noordoostelijke hoek van het kasteel, een plek waarvan traditioneel wordt aangenomen dat deze kwetsbaar is voor boze geesten in de Japanse geomantie.

De Fujimi-yagura, gebouwd in 1659 tijdens de Edo-periode, is een uitstekend voorbeeld van traditionele Japanse kasteelarchitectuur, met stenen funderingen, witgepleisterde muren en karakteristieke pannendaken met gebogen dakranden.

Het kasteel Fujimi-yagura wordt overschaduwd door de moderne gebouwen van de zakenwijk Marunouchi in het centrum van Tokio.Het kasteel Fujimi-yagura wordt overschaduwd door de moderne gebouwen van de zakenwijk Marunouchi in het centrum van Tokio.
De zakenwijk Marunouchi overschaduwt het kasteel Fujimi-yagura.

De toren werd gebruikt voor verdediging en als uitkijkpunt en bood op heldere dagen een panoramisch uitzicht op de omgeving, inclusief de berg Fuji, vandaar de naam.

De Fujimi-yagura is een van de slechts drie overgebleven torens op het terrein van het keizerlijk paleis en is door de Japanse regering aangewezen als belangrijk cultureel bezit.

De betekenis ervan ligt niet alleen in de architectonische kenmerken, maar ook in zijn rol als symbool van de macht van het shogunaat en de continuïteit van de Japanse imperiale traditie.

Kokyo Kyuden Chowaden

Chowaden-ontvangstzaal in het keizerlijk paleis in TokioChowaden-ontvangstzaal in het keizerlijk paleis in Tokio
Chowaden-ontvangstzaal

Het tweede opmerkelijke gebouw dat je bezoekt tijdens een gratis rondleiding door het keizerlijk paleis in Tokio is de Kokyo Kyuden Chowaden (of kortweg Kyuden).

Deze groep onderling verbonden gebouwen omvat de Chowaden Receptiezaal, het grootste gebouw op het paleisterrein.

Deze moderne gebouwen van gewapend beton werden in 1968 voltooid, nadat de originelen in mei 1945, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, door brand waren beschadigd.

Kokyo Kyuden Chowaden, de ontvangstzaal van het keizerlijk paleis in TokioKokyo Kyuden Chowaden, de ontvangstzaal van het keizerlijk paleis in Tokio
Kokyo Kyuden Chowaden en plein

De Japanse keizer en de keizerlijke familie verschijnen hier tweemaal per jaar vanaf een balkon in het openbaar. De twee gelegenheden zijn een nieuwjaarsgroet op 2 januari en de verjaardag van de keizer op 23 februari.

Kyuden Plaza, waarvan ik deze foto’s tijdens de tour heb gemaakt, kan duizenden bezoekers ontvangen voor dergelijke evenementen. Het Kyuden-complex omvat een staatsbanketzaal en de kantoren van de keizer.

Achter de Kyuden liggen het binnenterrein van het paleis en de keizerlijke residentie, de thuisbasis van de keizer van Japan, die tijdens de rondleiding niet zichtbaar of toegankelijk is.

Nijubashi-brug

GrachtGracht
Gracht en “Eyeglass Bridge”

Onze rondleiding door het keizerlijk paleis in Tokio ging verder met een wandeling zuidwaarts door de Nishinomaru-poort naar de Nijubashi-brug.

De Nijubashi-brug is een van de meest iconische en pittoreske kenmerken van het keizerlijk paleis van Tokio. De naam, wat zich vertaalt naar ‘Dubbele Brug’, verwijst naar de twee verschillende bruggen die de gracht oversteken die naar de hoofdingang van het paleis leidt.

De buitenste stenen brug wordt Meganebashi of “Eyeglass Bridge” genoemd vanwege de gelijkenis van de bogen met een bril wanneer deze in het water wordt weerspiegeld. Daarachter zijn de Kokyo Gaien National Garden en de moderne zakenwijk Marunouchi zichtbaar.

De binnenbrug, dichter bij het paleis, is een houten brug die officieel Nijubashi heet, hoewel de term vaak naar beide bruggen gezamenlijk verwijst.

De Nijubashi-brug heeft architectonische en symbolische betekenis. Het dient als de ceremoniële ingang tot het binnenste paleisterrein, waar de keizerlijke familie woont, en is vaak te zien op foto’s en afbeeldingen van het paleis.

Het elegante ontwerp van de brug en de weerspiegeling in de gracht creëren een sereen en pittoresk tafereel, waardoor het een populaire plek is voor buitenlandse toeristen en fotografen. De binnenbrug is alleen toegankelijk tijdens een rondleiding.

Fushimi-yagura

Uitzicht op Fushimi-yagura vanaf de Nijubashi-brugUitzicht op Fushimi-yagura vanaf de Nijubashi-brug
Uitzicht op Fushimi-yagura vanaf de Nijubashi-brug

Terwijl ze op de binnenste Nijubashi-brug staan ​​en naar het westen kijken, kunnen bezoekers Fushimi-yagura bewonderen, een van de overgebleven wachttorens in het keizerlijk paleis van Tokio.

Deze toren van twee verdiepingen bevindt zich aan de zuidkant van het paleisterrein, vlakbij de Sakurada-mon-poort. Het is vernoemd naar het Fushimi-kasteel in Kyoto, omdat men gelooft dat de materialen die bij de constructie zijn gebruikt daar vandaan zijn gehaald.

De Fushimi-yagura is een belangrijk historisch bouwwerk met de traditionele Japanse kasteelarchitectuur met zijn witte muren, pannendak en houten interieur.

Het diende als defensief uitkijkpunt en bood een strategisch uitkijkpunt voor het bewaken van de omgeving en het bewaken van het kasteel tegen mogelijke bedreigingen.

Fushimi-yaguraFushimi-yagura
Fushimi-yagura

Op dit punt van onze gratis rondleiding door het keizerlijk paleis van Tokio begonnen we aan de korte wandeling terug naar waar we begonnen, waarbij we op onze schreden terugliepen langs de Kyuden (ontvangstzaal) en het Fujimi-yagura-kasteel.

We werden eraan herinnerd dat de oostelijke tuinen van het keizerlijk paleis gratis te bezoeken waren en dat er geen gids nodig was.

Dit gebied omvat Sannomaru Shozokan (het museum van de keizerlijke collecties), waarvoor vereist is geavanceerde boeking en getimede toegang (1.000 yen of $ 6,65). Als u de rondleiding niet volgt, is dit museum toegankelijk via de Ote-mon-poort.

Naast deze prachtige tuinen zijn er nog een aantal bezienswaardigheden in Kitanomaru Park, op korte loopafstand naar het noorden. Deze omvatten het Nationaal Museum voor Moderne Kunst, het Wetenschaps- en Technologiemuseum en de Nippon Budokan-concertzaal.

Ik belde een Uber om haar terug te brengen naar het hotel terwijl ik te voet verder ging lunchen bij Sezannewaar ik graag verslag van deed voor Feastio, mijn foodblog.

Gratis wandeltochten

Rondleiding door het keizerlijk paleisRondleiding door het keizerlijk paleis
Rondleiding door het keizerlijk paleis

Er kunnen vooraf gratis rondleidingen door het keizerlijk paleis in Tokio worden georganiseerd door de instructies op de pagina te volgen officiële website. Er geldt een limiet van 200 personen voor deze tours.

Daar vind je ook instructies voor inloopregistratie als u liever uw geluk beproeft op de dag van de tour die u wilt. U heeft een officieel identiteitsbewijs nodig, zoals een paspoort of rijbewijs. Voor deze rondleidingen zijn maximaal 300 personen toegestaan.

Wij kozen voor de laatste aanpak, en ik ben er zeker van dat we er baat bij hebben gehad door een bezoek in februari te brengen in plaats van in de warmere lente- en zomermaanden. We hadden ongeveer 50 mensen op onze tour, wat veel leek, dus ik kan me niet voorstellen dat er honderden tegelijk waren.

Als je de voorkeur geeft aan een meer samengestelde en persoonlijke ervaring, kun je voor een privérondleiding betalen via een boekingssite zoals Ontvang uw gids.

Een reis plannen? Go Backpacking beveelt het volgende aan:

Trolley-koffer.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart