Bedevaart naar het heilige land van Ethiopië: een reis die je maar één keer in je leven zult maken

Ethiopië is religieus gezien van groot belang voor verschillende religies, waaronder het christendom, de islam en het jodendom, en is een populaire pelgrimsbestemming.

Voor christenen is Ethiopië een van de oudste christelijke landen ter wereld, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot bijbelse tijden. Veel christenen ondernemen pelgrimstochten om heilige plaatsen te bezoeken, zoals Lalibela, de thuisbasis van oude uit de rotsen gehouwen kerken Aksum vermoedelijk de Ark van het Verbond huisvesten.

Ethiopië is ook belangrijk in de islamitische geschiedenis, omdat het een van de eerste bestemmingen was voor moslimvluchtelingen die de vervolging in Mekka ontvluchtten. De stad Harar, bekend om zijn oude moskeeën en levendige islamitische cultuur, trekt moslimpelgrims van over de hele wereld aan.

Rotskerk in Ethiopië (foto: Hadas Hamerovv)
Rotskerk in Ethiopië (foto: Hadas Hamerovv)

Ethiopië is van historisch belang voor het jodendom, met legendes die de aanwezigheid van de Ark van het Verbond in Aksum suggereren. Sommige Joodse pelgrims bezoeken Ethiopië om deze historische verbanden te verkennen en plaatsen van religieus belang te bezoeken.

Bereid uw documenten voor

Ethiopië heeft in juni 2017 zijn elektronisch visumsysteem (e-Visa) geïmplementeerd, waardoor burgers toegang krijgen tot dit systeem uit alle naties om er toegang toe te krijgen voor toeristische en zakelijke doeleinden. Dien hier online een aanvraag voor uw visum voor Ethiopië in.

Alleen staatsburgers van twee landen kunnen Ethiopië zonder visum binnenkomen. Kenianen kunnen maximaal een jaar blijven, terwijl Djibouti-burgers maximaal drie maanden visumvrij kunnen blijven.

De essentie van de Ethiopische pelgrimstocht

Naast de religieuze diversiteit heeft Ethiopië voor velen een diepgaande spirituele betekenis. De rustige landschappen, de warme gastvrijheid van de mensen en het gevoel van eerbied dat de lucht doordringt, dragen allemaal bij aan een diep gevoel van spiritueel ontwaken. Voor pelgrims die troost en verlichting zoeken, biedt Ethiopië een toevluchtsoord voor de ziel.

Addis Abeba, de hoofdstad

De reis begint in Addis Abeba, de bruisende hoofdstad die dient als toegangspoort tot Ethiopië. Moderniteit ontmoet traditie in een levendige mix van bezienswaardigheden, geluiden en smaken. Van de drukke markten van Mercato tot de serene schoonheid van het Nationaal Museum, Addis Ababa biedt een kijkje in het hart en de ziel van Ethiopië.

In Addis Abeba staan ​​moderne wolkenkrabbers naast oude kerken, die het rijke culturele erfgoed van het land weerspiegelen. Je kunt de levendige straatkunstscene verkennen, de authentieke Ethiopische keuken proeven of genieten van de bezienswaardigheden en geluiden van deze dynamische stad.

Lalibela: Het Jeruzalem van Afrika

Rotskerk Lalibela (foto: Volker Repke)Rotskerk Lalibela (foto: Volker Repke)
Rotskerk Lalibela (foto: Volker Repke)

Vanuit Addis Abeba gaat de pelgrimstocht verder naar Lalibela, ook wel het Jeruzalem van Afrika genoemd. Hier, te midden van het ruige landschap van Noord-Ethiopië, ligt een cluster van oude kerken uitgehouwen uit massieve rotsen. Deze opmerkelijke bouwwerken zijn meer dan 800 jaar geleden gebouwd en zijn een bewijs van de vindingrijkheid en toewijding van hun makers.

De uit de rotsen gehouwen kerken van Lalibela zijn meer dan alleen architectonische wonderen; het zijn levende getuigenissen van het blijvende geloof van het Ethiopische volk.

Deze heilige heiligdommen zijn diep in de aarde uitgehouwen en bieden een kijkje in een vervlogen tijdperk en een kans om contact te maken met het goddelijke. Voor pelgrims is een bezoek aan Lalibela een reis terug in de tijd en een stap dichter bij het goddelijke.

Het betoverende Tana-meer

Vanuit Lalibela gaat de pelgrimstocht verder naar Lake Tana, het grootste meer van Ethiopië en de bron van de Blauwe Nijl. Het Tana-meer wordt door de Ethiopiërs vereerd als een heilige watermassa en herbergt vele religieuze en culturele schatten, waaronder eeuwenoude kloosters en kerken.

Aan de oevers van het Tana-meer liggen een reeks kloostereilanden, elk met zijn eigen legendarische geschiedenis en unieke charme. U kunt de oude kloosters verkennen die versierd zijn met levendige fresco’s en oude relikwieën, of een boottocht maken naar de afgelegen eilanden waar de tijd lijkt stil te staan.

Bergen van Geloof: Het Simien-gebergte

Geen enkele pelgrimstocht naar Ethiopië zou compleet zijn zonder een bezoek aan het Simien-gebergte, een UNESCO-werelderfgoedlocatie die bekend staat om zijn adembenemende schoonheid en rijke biodiversiteit. Torenhoge toppen, diepe kloven en weelderige valleien maken deze bergketen tot een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Voor pelgrims is de Simien-gebergte bieden meer dan alleen natuurschoon; ze bieden een heilige ruimte voor contemplatie en reflectie.

Of je nu door de ongerepte wildernis wandelt of uitkijkt over dramatische vergezichten, je kunt niet anders dan een gevoel van ontzag en eerbied voelen bij de aanwezigheid van zo’n natuurlijke pracht. In de stille eenzaamheid van de bergen is de geest vrij om te zweven.

De heilige stad Aksum

De oude Orthodoxe Kerk in Aksum, Ethiopië is een bedevaartsoord (foto: hamerovv)De oude Orthodoxe Kerk in Aksum, Ethiopië is een bedevaartsoord (foto: hamerovv)
De oude Orthodoxe Kerk in Aksum (foto: hamerovv)

We vervolgen onze reis en bezoeken Aksum, de oude hoofdstad van Ethiopië en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Aksum is doordrenkt van geschiedenis en legende en is de thuisbasis van enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Ethiopië, waaronder de legendarische Ark van het Verbond.

Volgens Ethiopische traditie, de Ark van het Verbond, met daarin de tabletten van de Tien Geboden, is gehuisvest in de kerk van St. Maria van Zion in Aksum. Hoewel de authenticiteit van deze bewering ter discussie staat, blijft de Ark een krachtig geloofssymbool voor zowel miljoenen Ethiopiërs als pelgrims.

Ten slotte

Het droge seizoen, dat doorgaans loopt van oktober tot mei, wordt over het algemeen ook beschouwd als de beste tijd voor een pelgrimstocht naar Ethiopië. Gedurende deze periode is het weer voorspelbaarder, met minimale regenval en comfortabele temperaturen, waardoor het bevorderlijk is voor verkenningen in de buitenlucht en bezoeken aan heilige plaatsen.

Veel religieuze festivals en evenementen vinden plaats tijdens het droge seizoen, waardoor pelgrims samen met lokale gemeenschappen kunnen deelnemen aan traditionele rituelen en ceremonies.

Deze festivals, zoals Timkat (Epiphany) en Meskel (Vinding van het Ware Kruis), zijn diep geworteld in de Ethiopische cultuur en bieden pelgrims een unieke kans om hun spirituele verbinding en begrip van het religieuze erfgoed van het land te verdiepen.

_____

Dit verhaal is gepubliceerd in samenwerking met Ethiopië Visa Travel.

Een reis plannen? Go Backpacking beveelt het volgende aan:

Trolley-koffer.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart